Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Filmoteka V živo RTV 365 Raziskujte Več
Domov
Raziskujte
Zadnja priložnost
Za otroke
V živo
Filmoteka
Glasba
Zgodovina
Seznam
Naročnine
Več
Domov Raziskujte Zadnja priložnost Za otroke V živo Filmoteka Zgodovina
Seznami
Zaključi urejanje
Moje
Naročnine
Zaključi urejanje
Vse naročnine
Oddaje
Televizija Radio Podkasti

Zadnja priložnost

Josip Jurčič: Deseti brat 12/34

17. 1. 2022

"...Velikokrat sem že premišljal, velikokrat sem na tihem tožil nad svojo usodo, ki me je tako nizko postavila. Ne da bi bil s tem nezadovoljen, kar mi je Bog dal, nikakor ne, da bi me bilo sram, da sem iz ljudstva; le zavoljo nje mi je bridko, ker mi je nemogoče misliti na njo. Nočem ti prikrivati, da sem imel dostikrat hude boje, preden sem potlačil take misli, in da me skrbi, bom li imel dovolj moči zatirati čut, ki bi nesrečna storil mene in njo, ako prodere. Celo vraža me malo straši. Tukaj je namreč, kakor sem ti menda že omenil, čuden človek, prerokovalec deseti brat. S tem sem se bil sešel na prvem potu v grad in dejal mi je z nekako vzvišenim glasom, da bom pomnil vse življenje svoje stanovanje in življenje na tem kraju. Čeravno ne dam niti groša na take besede, so mi prišle vendar že dostikrat na misel in morda je oni res videl mojo prihodnjo nesrečo..." Mladi razumnik, grajska gospoda, gostilniško omizje in vaški posebnež, svobodoljubne ideje in ljudsko izročilo, realizem in romantika, patina 19. stoletja in brezčasnost – vse to je slovenska literarna klasika, Jurčičev Deseti brat iz leta 1866. Ob pisateljevem postopnem razpletanju skrivnosti romanesknih likov in občasnih humornih vložkih je zgodba še vedno napeta in privlačna: dogajanje, ki so ga začrtali koristoljubje in pretekli grehi, poganjajo ljubezen in ljubosumje ter maščevalnost. A ta prvi slovenski roman ni ostal le na papirju, preselil se je že na gledališke deske, na operni oder in na filmsko platno, zdaj pa še v zvočno knjigo. Bere dramski igralec Iztok Mlakar. Režiser: Alen Jelen Asistentka režiserja: Renata Vidič Tonski mojster: Vojko Kokot Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Mastering: Vjekoslav Mikez Posneto v RC RTV Koper-Capodistria, Studio 6, junij - julij 2021 v sodelovanju s SNG Nova Gorica.

Bacek

13. 1. 2022

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Poševni stolp v Pisi, Italija

13. 1. 2022

Reaktivčki se odpravljajo v Italijo gledat slaven stolp. Ko vidijo, da je nagnjen, so prepričani, da je tega kriv Zafrk. Hitro gredo v akcijo in stolp zravnajo. Vodirog jim pojasni, da niso ravnali prav. Toda stolp ne ostane dolgo zravnan. Tokrat Zafrk za spremembo ničesar ne zafrkne.

John Ashbery: Na postaji, v zgodnjem jutru

22. 12. 2021

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Glasbena jutranjica

22. 12. 2021

Karl Friedrich Abel: Sonata št. 1 v G – duru za violo da gamba Izvajalec: Alojz Mordej, viola da gamba Karl Friedrich Abel: Koncert za flavto št. 3 v D – duru, op. 6 Izvajalci: Karl Kaiser, flavta; zasedba La Stagione Frankfurt in dirigent Michael Schneider Johann Christian Bach: Sonata za čembalo št. 3 v G – duru, op. 5 Izvajalec: Pieter Jan Belder, čembalo Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za klavir št. 3 v B - duru, K. 281 Izvajalec: Aleksander Gadžijev, klavir Wolfgang Amadeus Mozart: Arija Figara iz 1. dejanja opere Figarova svatba Izvajalci: Marcos Fink, basbariton; Simfonični orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Okusi Kube: Revolucija kuhinje, poljska dokumentarna oddaja

22. 12. 2021

Fidel Castro je Kubancem obljubil, da ne bodo stradali, dokler bo on na oblasti. Preskrbljenost prebivalcev s hrano je bila eden glavnih ciljev državne politike. Z razpadom Sovjetske zveze pa je država izgubila finančno podporo, zdrsnila je v krizo in ljudje so bili pahnjeni v revščino. Kako se Kubanci spoprijemajo s pomanjkanjem, kaj jedo danes in kaj jim prinaša kapitalizem, ki si utira pot v državo? Primerjavo preteklosti in sedanjosti ponujajo pričevanja ribiča, gospodinje, kmeta, priznanega havanskega kuharskega mojstra in nekdanjega osebnega kuharja Fidela Castra, pa tudi zgovorni arhivski posnetki. THE TASTES OF CUBA / REWOLUCJA OD KUCHNI / Poljska / 2020 / Režija: Witold Szablowski

Literarni nokturno

22. 12. 2021

Španski pesnik Vicente Aleixandre, Nobelov nagrajenec za književnost, se je rodil leta 1898 v Sevilli, umrl pa je sredi decembra 1986. Poleg Federica Garcie Lorce in Luisa Cernude velja za najpomembnejšega španskega pesnika. Njegovo začetno pesnjenje je zaznamoval larpurlartizem, pozneje nadrealizem, oblikovno pa svobodni verz in pesem v prozi. Tem usmeritvam je ostal zvest do konca. V utemeljitvi Nobelove nagrade za književnost leta 1977 lahko preberemo, da je dobil nagrado »za ustvarjalno novo poezijo, ki osvetljuje človeške danosti v vesoljstvu in današnji družbi in hkrati priča o veliki prenovi španskih pesniških izročil med obema vojnama«. V slovenščino je pesmi Vicenta Aleixandra prevedel Jože Udovič.

Janez Janša: Slovensko narodno gledališče

21. 12. 2021

Ta dokumentarna radijska igra je zvočna izpeljanka uspešne gledališke predstave. Tako kot odrska predhodnica upodablja boleč izsek iz bližnje preteklosti – množične demonstracije leta 2006 v Ambrusu in v nekaterih drugih krajih. Povzročila sta jih zlasti naraščajoča nestrpnost domačinov do priseljenih Romov in omahljivo uradno reševanje problema. Brezizhodno vrtenje v peklenskem krogu pa nakazuje, da je pot do pravega vzroka demonstracij in do trajne pomiritve še dolga. Avtor in režiser Janez Janša tudi v dokumentarno radijsko igro SNG vnaša svoje dolgoletne teoretične in ustvarjalne raziskave o odnosih med mediji, politiko in umetnostjo. Dramaturginja je Lučka Gruden, dramaturg, režiser in povezovalec Janez Janša, tonski mojster pa Matjaž Miklič. Povezovalca sta Irena Tomažin in Matjaž Pikalo. Dokumentarni posnetki so iz arhiva Televizije Slovenija Igra traja 36' in 3''. Uredništvo igranega programa. Posneta je bila v studiih Radia Slovenja septembra 2010.

Literarni večer

21. 12. 2021

Švedski pesnik in pisatelj Harry Martinson je leta 1974 prejel Nobelovo nagrado za literaturo, ki so jo spremljale ostre polemike. Najbolj znan je po knjigi V Indijo Koromandijo, ker opisuje potepuško življenje, ki je tudi del njegove osebne biografije. V neprisiljeni obliki spominov in brez odvečnega moraliziranja je Martinson v tem delu osvetlil svojo klateško psiho. Knjigo je prevedel Janko Moder.

Hitra moda: resnična cena poceni mode, francoska dokumentarna oddaja

21. 12. 2021

Naš planet preplavljajo odslužena oblačila. A neverjetno hitra proizvodnja po izjemno nizkih cenah je mogoča le s premalo plačano delovno silo, delavca nevrednimi delovnimi razmerami in z zanemarjanjem okolijskih standardov. Kemični izdelki v tekstilnih tovarnah pogosto zastrupljajo delavce in lokalne prebivalce. Zaposleni pri znanih blagovnih znamkah pa pričajo o brezsramnem kopiranju modelov pri konkurenci, tudi za ceno sodnih postopkov, saj jim v tekmi s časom preprosto zmanjkuje možnosti za razvoj lastnih zamisli. FAST FASHION: THE REAL PRICE OF LOW-COST FASHION / Francija / 2021 / Režija: Gilles Bovon in Edouard Perrin

Glasba, gledališče in ves ta jazz

21. 12. 2021

Gostja oddaje je magistrica programa »musical performance« Tjaša Fajdiga, ki je dodiplomski študij jazz petja v Amsterdamu nadgradila z magistrskim študijem muzikala v Londonu. V oddaji nas z besedo in glasbo popelje po svoji študijski in profesionalni poti.

Koncertni dogodki na tujem

21. 12. 2021

Bliža se božič in Filharmonični orkester Francoskega radia nam s svojim šefom dirigentom Mikkom Franckom ponuja ruski program, ki je tudi pravljični program. Poslušali bomo baletni suiti Labodje jezero in Hrestač, ki slavita Petra Iljiča Čajkovskega, pa tudi njegovo Melanholično serenado za violino in orkester v b-molu, op. 26, ki jo bo izvedla korejska violinistka Dži Jun Park. Na sporedu bo še izjemno poetična komorna kantata Sneg pada za otroški zbor in orkester Georgija Sviridova na pesmi Borisa Pasternaka.

Želite, milord? (I.): Skrivnostni pisec grafita, britanska humoristična nanizanka, 2/6

21. 12. 2021

Lord Meldrum povabi na večerjo družinsko prijateljico, lady Agatho Shawcross. Po večerji se lady Agatha 'slabo počuti', kar je že preizkušen izgovor, da prenoči pri Meldrumovih, natančneje v lordovi postelji. Njej mož, vročekrvni sir Ralph, posumi, da se med njo in lordom nekaj plete, in v besu z velikimi črkami napiše na lordov avto 'prešuštnik'. Med služabniki, ki želijo za vsako ceno zaščititi lordov ugled, zavlada preplah, še zlasti, ko napisa ni mogoče odstraniti. Naivna Ivy, ki najprej sploh ne ve, kaj 'prešuštar' je, se z vsem srcem vključi v iskanje rešitve. Da je položaj še neprijetnejši, je prav v tem času na obisku pri lordu nadškof in lord, ki ne ve, kaj se je zgodilo, mu ponudi, da ga bo s svojim avtom odpeljal nazaj v nadškofijsko palačo. Služabniki morajo uporabiti vso svojo domišljijo za izgovore, s katerimi nadškofa prepričajo, da se navsezadnje odpelje z avtobusom. YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993 scenarij: David Croft, Jimmy Perry režija: David Croft, Roy Gould v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson) in drugi

Arsove spominčice

21. 12. 2021

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Skladatelj tedna

21. 12. 2021

Krekov opus obsega skoraj vse glasbene zasedbe: skladal je instrumentalna, vokalno-instrumentalna in vokalna dela, njegovo glasbeno ustvarjanje pa je segalo tudi na področje dramske, scenske in filmske glasbe. Resnobne refleksije in radoživa muzikalnost, klasicistično jasno oblikovana misel in ekspresivna izraznost so dvojice, ki si v njegovih delih stojijo nasproti, hkrati pa se združujejo v nedeljivo celoto.

Rob McConnell - Božični jazz

21. 12. 2021

McConnell je bil rojen v kanadski provinci Ontario leta 1935. Poleg tega, da je vodil enega najboljših orkestrov na svetu, je bil tudi odličen solist na pozavni z ventili. Leta 1981 se je McConnellov orkester prvič odpravil na koncertno turnejo zunaj Kanade in požel velik uspeh. Sledili so nastopi na pomembnih jazzovskih festivalih, tudi z gosti, kot sta pianist Oscar Peterson in pevec Mel Tormé. Kmalu je postal eden najbolj profesionalnih jazzovskih orkestrov na svetu, z odličnimi instrumentalisti je igral brezhibne aranžmaje standardnih in originalnih skladb. Tudi naš Jože Privšek je bil velik občudovalec tega orkestra, ki se je odlikoval s poudarjeno melodičnostjo, izrazitim občutkom za swing in za menjave tempa in ritma ter ne nazadnje s humorno noto.

Dušan Veble - ob stoletnici rojstva velikega saksofonista

22. 12. 2021

Veble je bil v resnici velik gospod, pravi gentleman. Skoraj vedno eleganten, še celo na svojem nepogrešljivem kolesu, miren, uglajen, prijazen, preudaren. Njegova življenska energija, profesionalnost in neizmerna ljubezen do glasbe nam bo za vedno ostala zapisana v posnetkih skladb, ki jih je s svojimi soli povzdignil v sam vrh jazzovskega ustvarjanja. Njegove improvizacije so bile nepogrešljiv del železnega repertoarja našega orkestra.

Glasbena jutranjica, 3. del

21. 12. 2021

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Na 4. adventno nedeljo - Z O antifono O pridi, pridi Emanuel

19. 12. 2021

Gre za eno izmed tako imenovanih O antifon oz. himen, ki se jih izvaja v zadnjih sedmih dneh pred božičem. Izvira iz 8. ali 9. stoletja, najprej so jo v okviru večernic peli po samostanih. Tokrat jo boste lahko spoznali v različnih priredbah, slogih in glasbenih zasedbah.